Marius og Holger Frank blev hjulpet over grænsen ved Jels Troldkær

Vores far har fortalt, hvordan han og farbror Holger flygtede over grænsen i oktober 1916. At flygte over grænsen var ikke noget man bare gjorde, det skulle planlægges i mindste detalje. For at flugten skulle blive mulig, blev der taget kontakt til en landmand i Jels Troldkær. Landmandens ejendom lå lige op til grænsen. Nogle dage før rømningen skulle foregå tog far over til landmanden. Landmanden og far gik ud på marken til en hest, og lod som om de handlede om hesten.

Aftenen oprandt, da flugten skulle foregå. Far og Holger vandrede til fods fra Røjbøl til Jels, hvor en pige (som jeg ikke husker navnet på) skulle følges med dem til Jels Troldkær. Hvis jeg har forstået far rigtigt, så var humøret højt. Holger gik med den unge pige under armen, og far fulgte efter. Holger og pigen forestillede at være kærester, hvilket Holger ikke havde noget imod.

Den cigaretrygende gendarm

De tre unge skulle så komme til landmanden som gæster. Men der gik nok ikke lang tid, før far og Holger blev sendt op på høloftet. Kort før midnat blev de kaldt ned fra høloftet af landmanden, der fortalte dem, at de skulle gå direkte mod den cigaretrygende gendarm. For denne gendarm havde landmanden en aftale med. Hvor meget gendarmen fik i bestikkelse, ved jeg ikke, men noget fik han.

Efter de var kommet over grænsen, gik de til Vamdrup, hvor de blev taget vel i mod af en kromand, som gav dem mad og nattely. Næste dag gik turen til Mejeriet Kildevæld ved Taulov, hvor farbror Jens, der året forinden i maj 1915 var flygtet over grænsen, befandt sig. Sammen med andre unge fra Øster Lindet fik de sig der et hjem. Datteren på Kildevæld, Magdalene Brogaard, blev senere gift med Marius.

Vores bedsteforældre sørgede for, at de unge fik plads på egnens gårde, og sørgede for at de kom på skole. Farbror Jens kom på Vallekilde Højskole. Far kom på Ollerup Folkehøjskole, og farbror Holger på Skanderup Ungdomsskole, i øvrigt sammen med vores morbror Erik.

Marius havde fødehjemmet Høsthåb i forpagtning fra 1921 til 1924, mens hans bror Peter Frank stadig ejede den. Han og Magdalene ejede gården frem til 1965.

Læs også om Marius Franks oplevelser i den tyske tid

Læs om Marius Franks kommende hustrus erindringer fra tiden omkring 1914, hvor Første Verdenskrig brød ud

Læs det brev, som Marius Franks bror, Peter Frank, skrev hjem fra julen i skyttegraven 1914

Kilde: Folmer Brogaard Frank, søn af Marius Frank.