Den sårede modstandsmand

Fra UdviklingVejens projekt "Den gode historie":

I Rødding var der under Besættelsen en sabotagegruppe. Gestapo, der holdt til på Staldgården i Kolding, var i slutningen af besættelsestiden i hælene på modstandsfolkene i det sydjyske. I april 1945 var Gestapo i færd med at trevle gruppen op. De havde arresteret gruppens leder, Rosendahl fra Rødding, og resten af gruppen blev advaret om risiko for flere arrestationer.

Gestapo forsøgte at anholde et medlem af Røddinggruppen under en filmforevisning i Langetved forsamlingshus. Der blev skudt og smidt med håndgranater, men i forvirringen undslap modstandsmanden med et skudsår i benet.

Et par dage senere blev der ringet til Brørup Sygehus, og man spurgte, om man måtte komme med en kvinde, der blødte stærkt fra underlivet i forbindelse med en abort. Det skulle være præstefruen fra Skrave. Selvfølgelig måtte man det, og Falck kom med det samme.

Båren blev kørt ind på operationsgangen og der lå præstefruen, men hun fejlede ingenting. Så snart hun var blevet kørt ind på operationsstuen, sprang hun adræt op, for under hende lå den sårede frihedskæmper med et stærkt blødende sår. Han blev indlagt, behandlet og slap uden mén.

Alt det kunne lade sig gøre, fordi sygehusets overlæge, Ole Bouet, var med i den lokale modstandsbevægelse. Han havde hjulpet flere fra modstandsbevægelsen med at gå under jorden. Han modtog dem som patienter på sygehuset, og tyskerne havde under ingen omstændigheder adgang til hans afdeling. Ole Bouet blev desværre selv meldt til tyskerne af en tyskvenlig slagter og kom i koncentrationslejr. Lykkeligvis overlevede han krigen.

Kilde: Heuch: Begivenheder under Besættelsen og K. Hansen: Langetveds historie.