Vejen til Frihed

Fra UdviklingVejens projekt: "Den gode historie":

Under den fransk-tyske krig, 1870-1871, var tyskerne meget opmærksomme på risikoen for en dansk deltagelse i krigen for at generobre Sønderjylland. Kongeågrænsen blev derfor godt bevogtet og ligeledes holdt tyskerne godt øje med de personer, der var aktive i de dansksindede kredse syd for Kongeåen.

En af dem var gårdejer H. D. Kloppenborg i Københoved. Han havde bygget et hus få meter fra Kongeåen, hvor han kunne søge tilflugt, hvis tyskerne blev for nærgående. Huset havde han døbt "Frihed".

Mange af krigens franske krigsfanger var anbragt i Nordslesvig, og flere af dem flygtede til Danmark. En af dem, en oberst, var en meget kold januar nat i 1872 nået frem til Københoved. Han vidste, at han var tæt på Danmark, men ikke hvor grænsen præcist gik. Da han på et tidspunkt fik øje på de tyske grænsevagter, valgte han at gemme sig, og den kolde nat resulterede i at obersten fik forfrysninger i fødderne.

Da solen endelig stod op, fik han øje på en å, og lige på den anden side af åen et lille stenhus. Ud af det kommer der en lille korpulent mand, der hejser Dannebrog. Manden var H.D. Kloppenborg, der i de dage opholdt sig i "Frihed". Franskmanden vidste nu hvor grænsen gik, og kravlende på hænder og fødder kom han over Kongeåen og op til huset. Selvsagt kom han under kærlig pleje i Skodborghus og genvandt derved førligheden.

Kilde: P. Eliassen: Kongeåen eller Den gamle grænse