Fru Mettes Bjerg

Fra UdviklingVejens projekt "Den gode historie":

I Hundsbæk plantage ligger et højdepunkt kaldet "Fru Mettes Bjerg". Der er flere historier om baggrunden for det navn. Én af dem fortæller, at Mette, herremandens datter fra den nærliggende herregård Hundsbæk, var forelsket i en ung karl fra egnen. Som følge af standsforskellen kunne det aldrig blive til et ægteskab mellem de to, og hun blev i stedet tvunget til at gifte sig med en ældre herremand.

I årene efter brylluppet gik Mette eftersigende ofte omkring på den høj vi i dag kender som "Fru Mettes Bjerg". Måske så ofte, at højen i folkemunde blev kendt som "Fru Mettes Bjerg".

En anden historie vil vide, at der på Hundsbæk havde boet en fru Mette, som fødte et uønsket barn i al hemmelighed. Hun skulle straks have dræbt barnet og begravet det i den høj, der senere blev opkaldt efter hende. Da hun selv døde, blev hun efter sigende set vandre omkring ved det lille barns grav. Da man senere fandt barnets grav og begravede barnet i kristen jord på Læborg kirkegård, fik fru Mette endelig fred. Ingen har siden set Mette ved højen.

I dag er der opført et udsigtstårn på "bjerget".

Kilde: V. Andersen: Hærvej-sognet. Læborg.