Skrumsager og nationalkamp

Jørgen Kloppenborg Skrumsager fortæller:

I 1840'erne er der er en lille dreng ovre i Vestjylland, som hedder Jørgen Skrumsager. Han er enebarn, og han bliver meldt ind på Rødding Højskole som fire-fem-årig. Hans forældre var meget oplyste, men de var i og for sig ganske almindelige gårdmænd.

Som 19-årig kommer han så på Rødding Højskole. Inden den tid havde han været ved en præstefamilie og en lærerfamilie, hvor han har været kostelev. Forældrene kunne se, at de ikke kunne tilføre ham mere, da han var otte-ni år. Han får en god indsigt i mange ting og er på Rødding Højskole i halvandet, næsten to år. Og han bliver fuldstændig bidt af den nationale kamp.

Jørgen Skrumsager
Jørgen Skrumsager

Slår sig ned i Københoved

Som cirka 20-årig er han færdig på Rødding Højskole, og han søger et job ved landbruget som forkarl eller forvalter. Det får han på en gård i Københoved, H.D. Kloppenborgs Bejstrupgaard. Han forelsker sig i datteren på gården og bliver endnu mere varm på at blive i Sønderjylland. Han køber Bennetgaard i Københoved.

Han og svigerfaren, H.D. Kloppenborg, starter frimenigheden i Rødding. Først uden kirkebygninger, senere får man lov at bygge den prægtige kirkebygning, der ligger i Rødding. Det er den lille dreng fra Vestjylland, der står i spidsen for det. Han er formand for Rødding Frimenighed i 45 år. Der må have været noget ved den lille knægt, han får jo folkets tillid.

Læs også Lola Lecius Larsens beretning om Jørgen Skrumsagers liv og levned