Red fra toldbetjenten

I første halvdel af 1800-tallet var Jeppe Johnsen ansat ved toldvæsenet, og han var frygtet af smuglerne. Han var både stærk og listig og havde specifikt ønsket at blive toldbetjent.

J.B. Eliassen fortalte at hans far en overgang var karl hos kromanden Ernst Prysse på Skodborg Vesterkro. Der var kommet en pakke sydfra med manufakturvarer, og den skulle fragtes til Vejen.

Karlen indvilligede i at tage pakken med til Vejen og tog af sted på hesteryg. Han førte hesten hen til et vadested øst for Skodborghus. Nede ved åen opdagede han en hest, der stod skjult, og en mand, der gik og medede. Det var ikke hvilken som helst mand, men patruljebetjent Jeppe Johnsen, som var kendt for at ligge på lur.

Karlen lod som om han ikke havde opdaget betjenten og red i fuldt firspring over åen og videre mod Vejen. Johnsen råbte efter ham og satte straks efter, men karlen var kommet så meget foran, at han kunne nå at gemme pakken i et hus.

Da tolderen nåede frem til karlen spurgte han vredt, hvorfor han ikke var stoppet, da han råbte. Karlen svarede, at det havde han godt nok ikke hørt, og at han bare ville se, hvor stærkt hesten kunne løbe.

Tolderen kunne ikke undersøge huset alene, og pakken ville for længst være kommet videre, før han kunne arrangere en undersøgelse. Så han måtte give op med uforrettet sag.

Kilde: P. Eliassen. 1926. Kongeåen eller den gamle grænse.