Krigen i 1864 på Veerst-egnen

Fra UdviklingVejens projekt "Den gode historie":

Krigen 1864 berørte også Veerst sogn. De nærmeste krigshandlinger fandt sted i Vorbasse i februar 1864, hvor der var et mindre slag mellem preussiske husarer og danske dragoner, som preusserne tabte.

Folkene i Veerst så de preussiske husarer rykke frem mod Vorbasse i februar 1864. En officer var inde på Varregård ved Lunderskov - Kragelund landevejen - for at få nogle oplysninger. Samtalen gik dårligt, da gårdejeren og officeren ikke forstod hinanden. Gårdejerens bror trådte hjælpende til, og sagde til den prøjsiske officer: "A ska' sej' dej, han forstoer æt tysk!" For de preussiske husarer var der ingen hjælp at hente her.

Soldater i Veerst

Efter rytterfægtningen ved Vorbasse red de flygtende husarer gennem Veerst. En af de flygtende husarer fik forbundet sin sårede tommelfinger hos en tysktalende bager i Veerst By. Dagen efter kom de danske dragoner til Veerst præstegård og fik præsten til at ride med dem og alle konfirmanderne til at følge efter ned til Ravnholt Skov, for at lede efter to preussiske husarer, som man mente skjulte sig der.

Senere fik sognet indkvartering af østrigske soldater. En bonde fik to soldater indkvarteret, og da de ville gå op på loftet med tændt stearinlys, råbte han til dem: "Nix mæ' æ lys o æ lowt!" Siden var han meget stolt af, at hans sprogfærdighed havde reddet hans hus fra at brænde.

På et af de højeste punkter i sognet, Landsbjerg, havde tyskerne en udsigtspost, og soldaterne der stod vagt der, kom ofte hen til en nærliggende gård, Porsholm, og forlangte brændevin, men de fik ejeren af gården til at drikke af dunken først, så de kunne være sikre på, at brændevinen ikke var forgiftet.

Kilde: J. Kvist: Veerst Sogn.