Barn i halvtredsernes Brørup

Det var i 1947, at jeg blev født - på årets længste dag - i cykelsmeden Nelles ejendom Søndergade 12 i Brørup, og dengang skinnede solen altid. Mine lykkelige forældre var Anna og Edvard Emborg. Siden min fødsel forblev min mor hjemmegående, ellers var hun sygeplejerske, min far var lærer, og min storesøster Margit var allerede en gammel pige på hen ved 6 år.

I samme ejendom boede Erik og hans frække lillebror Knud, som også kun lige var blevet født, deres forældre var Ellen og Sigurd Christensen, bare en månedtid senere blev Karen Margrethe født inde i nabohuset hos træskomanden Svend Bjerg, og et årstid senere igen nedkom Nelles kone, læreren Karen Hansen, med lille søde Lise.

Jens og søsteren Margit
Jens og søsteren Margit

Vilde cykelture

Sommeren 1951 lærte Knud og jeg at cykle, jeg havde fået cyklen efter min storesøster, og jeg kan huske, at selve starten var det sværeste, men at Knud fik mig højt op på en stor sten nede på hjørnet af Vandtårnsvej og Allégade, at han fint fik cyklen ind under mig, og at han så bare skubbede mig ned ad den stejle Allégade.

Hu hej hvor det gik, og i susende fart cyklede vi tværs over den travle hovedgade og videre ud ad Skolegade. Imidlertid opskræmte vi de koner, der straks havde spottet os, og byens netværk fungerede, for vi blev indfanget - vi nåede aldrig længere ud end til skolen. Skældud husker jeg ikke, men sognerådsformanden Karen Lamp talte store alvorsord til vore forældre, og Nelle satte min cykel i karantæne - og der stod den så - lige indtil Knud dagen efter igen hjalp mig med at få den ud og hen til den store sten på hjørnet.

I begyndelsen af 1950' erne byggede vi vores hus, vi havde købt en gammel frugthave nede i fodenden af barndommens gade, Hustedgade. 1954 begyndte jeg i Brørup Skole (byens eneste). Pludselig fossede danmarkhistoriens største velfærdsboom ind over hele kongeriget, og den århundredegamle øvrighedsrespekt forsvandt som ved et trylleslag. Realeksamen 1964, arrangerede pigtråd i Brørup og overalt i Jylland, svendebrev som murer og læste videre til arkitekt.