Kongebesøg og ulykke

Fra UdviklingVejens projekt "Den gode historie":

I efteråret 1935 afholdt den danske hær en stor militærmanøvre i området omkring Jels. Manøvrerne blev afsluttet med en kongerevy, hvor kong Christian den Tiende sammen med andre medlemmer af kongehuset hilste på de 17.000 soldater, der havde deltaget i efterårsmanøvrerne.

Kongerevyen blev afholdt på Jelsgårds marker, hvor golfbanen nu ligger. Der var mange tilskuere til begivenheden; 60.000 mennesker var mødt frem. Først red kongen fronten af, den var cirka to kilometer lang og strakte sig fra Jelsgård til Jels Voldsted. Den omfattede 1.000 soldater, hvorefter de øvrige 16.000 mand defilerede forbi kongen.

Da de kongelige kørte fra Jels mod Vamdrup passerede de ved Troldkær en æresport, der var rejst, hvor den gamle grænse gik i 1920. På Jelsgårds jord plantede ejeren af Jelsgård en kongeeg til minde om begivenheden. Golfbanen "Royal Oak" er opkaldt efter kongeegen.

Under efterårsmanøvren skete der et større uheld, hvor en deling soldater blev påkørt af en lastbil ved Jels. De marcherede ad landevejen, da lastbilen kørte ind i dem. 10-11 soldater blev kvæstet, og vejen var et kaos af soldater der vred sig i smerte. Geværer og udrustningsgenstande lå hulter til bulter, og en geværkolbe var endda røget gennem bilens forrude. Alle overlevede dog ulykken.

Kilde: Historisk årbog for Rødding-egnen, 2005.