Kongen besøger Skibelund Krat i smug

Fra UdviklingVejens Projekt "Den gode historie":

I 1908 var den daværende Kong Frederik den Ottende på en større Jyllandsrejse.

Rejsen skulle begynde på Askov Højskole og slutte hos statsminister I.C. Christensen i Hee ved Ringkøbing. Kongens besøg i Askov førte dog allerede inden hans ankomst til en mindre udenrigspolitisk krise. Op til besøget havde aviserne nemlig skrevet, at kongen ville besøge mindesmærkerne i Skibelund Krat; mindesmærker over den danske bevægelse i Sønderjylland, der dengang hørte under Tyskland.

Det var kongens ønske at se den såkaldte Magnus-sten, der utvetydigt giver udtryk for håbet om en flytning af den tysk-danske grænse ved Kongeåen sydpå. I Berlin blev man imidlertid så vred over en så provokerende og sigende handling fra kongens side, at man i Danmark besluttede ikke officielt at gøre noget ud af besøget i Askov og Skibelund.

Hemmelig gåtur

Kongen kom til Askov og blev modtaget på Højskolen. Det vakte megen morskab, da højskolemanden Poul Bjerge hilste på de unge prinsesser, der ledsagede kongen, i den tro, at de var gamle højskoleelever. Der blev i løbet af aftenen spist godt og endog drukket rødvin til middagen. Kongen og hans følge overnattede i Vejen hos byens mest betydningsfulde mand, Johannes Lauridsen på Grønvang.

Aviserne skrev senere om besøget, at kongen næste morgen havde været ude på en lille gåtur. Man turde absolut ikke offentligt berette, at han sammen med sin adjudant i virkeligheden var gået en længere morgentur ned til Skibelund Krat for at se Magnusstenen. Den spadseretur måtte hverken komme til offentlighedens eller til tyskernes kendskab.

Kilde: Askov en historisk billedbog