Kunstnerens jævne far

Fra UdviklingVejens projekt "Den gode historie":

Billedhuggeren Hansen Jacobsens far, C. P. Jacobsen, ejede gården "Gården" i Vejen til sin død i 1909. Gården lå, hvor senere alderdomshjemmet Rosengården blev bygget, mellem Skolegade og Hovedvejen. Gårdens aftægtsbolig "Hytten" ligger her den dag i dag.

C. P. Jacobsen blev karakteriseret som en meget selvstændig mand, og man kendte ham som gammeldags, i både tankegang og klædedragt. På hans ældre dage gik han, både sommer og vinter, i lange støvler, luffer, en lang kittel, derunder en kort fårepels og på hovedet en høj hat.

Kunst er noget pjat

I 1901 havde sønnen, Hansen Jacobsen, haft sin første større udstilling i København. Hans kunstværker var noget anderledes end man dengang var vant til, og der var blevet skrevet meget om hans værker i aviserne, også meget rosende. Når folk i Vejen så ville glæde den nu 81-årige far med at fortælle om disse gode anmeldelser, svarede han tørt: "Di øwwerdrywer" og mente hermed, at det altså måtte være overdrivelse.

Ikke så længe efter fik Hansen Jacobsen med besvær overtalt faren til sidde model for sig. Undervejs med arbejdet på busten (som i øvrigt kan ses på Vejen Kunstmuseum), spurgte Hansen-Jacobsen faderen, hvad han syntes om værket. "A tøws det blywwer jo længer jo ringer!" konstaterede han, og gik så ud og flyttede sine får.

Kilde: Alkærsig: Vejen Sogn i Malt Herred 3. hefte