Originaler og landstrygere i Foldingbro

Originaler og landevejsstrygere med hang til flasken var tidligere en naturlig del af landsbylivet i Foldingbro.Som så mange andre steder var der originaler i Foldingbro. De var ugifte og ville gerne have lidt at drikke, men de kunne sko heste, eller lave sko og træsko eller andet. Det skulle de jo for at overleve.

Der var en lille maler, Chr. Iversen, som var lidt vanskabt. Han boede i "Villa Vodka". Det var en lille træbarak, han boede i. Han var en rigtig dygtig maler, men han skulle helst have en bajer eller to, han skråede og snakkede lidt sjovt.
Der er blevet båret mangen bjørn hjem fra " Villa Vodka" af gæsterne.

Farende svende

Mange farende svende kom over til os, for de vidste, de kunne lægge sig over i laden for at sove, morgenkaffen fik de inden de gik igen. Det bedste jeg kunne komme til, var at tale med sådan en landevejsbisse.

Vi havde en liggende, han kom fra Langeland, han kom og hakkede roer. Det kunne gå i fjorten dage, tre uger, så fandt han dem, der ville drikke bajere, og derefter var det slut. Så snart han begyndte at drikke bajere gik der en eller to dage, så var han væk. Vi så ham ikke før næste sommer, så ville han lige høre om en farende svend ikke kunne få lidt arbejde.

Nogle af dem, vi kaldte landevejsbisser, det var meget intelligente folk, det på en eller anden måde var gået skævt for i livet. Jeg havde en sovende, hans kone var direktør et sted, og han gik på landevejen. Ham og en til fulgtes ad, de havde selv et telt med, som de boede i. De malede mit tag hjemme på staldbygningen.

Kilde: Ejvind Laugesen og Peter Jørgensen, Foldingbro.