Skip til hoved indholdet

Frihed og Frihedsbroen

H.D. Kloppenborg fra Københoved byggede i 1870 kampestenshuset Frihed som et fristed på den danske side af grænsen. Han byggede også den første Frihedsbro. Jørgen Kloppenborg Skrumsager fortæller:

Kloppenborg var meget markant, når han udtalte sig mod de tyske myndigheder. Og nogle få gange før 1864 var han også arresteret, fordi de tyske myndigheder sagde: "nu bliver du lige strid nok i dine udtalelser". Men han havde det danske sindelag.

Gården ejede land hernede ved Kongeåen, og her havde han en ålegård. Han kendte jo naboerne på den danske side af åen, og han købte noget jord derovre. Og så byggede han huset. Men han skulle jo også kunne komme derover, så han byggede en smal træbro.

Han kunne flytte over i huset, når det blev lidt for varmt. Han har jo også signaleret noget magt med et stort stuehus, der var bygget i 1857, og når han altid havde været lidt barsk.

Ændrede trafikken

Tæt på, hvor Frihedsbroen blev lagt, var der et vadested, hvor heste og hestevogne kunne komme over; der var altid vand, de skulle igennem. Det var ligesom, når man ser cowboyfilm, hvor de driver køerne gennem vandet. Det var jo bedre for heste og vogne at bruge en træbro i stedet for at skulle igennem vandet, så han vidste jo også godt, at folk ville bruge broen.

Han fik lov til at sætte en bom op foran huset, hvor folk skulle betale bropenge for at bruge broen. Dengang slog vejen ikke et blødt sving foran huset, men fortsatte ligeud fra broen og drejede så i en ret vinkel og gik lige forbi huset.

Trafikvejen her ved Frihed var en markvej. Den oprindelige vej gik til vadestedet lidt vest herfor. Det var en rigtig markvej, hvor man kunne køre med hestevogn; her kørte man kun, når man skulle hente hø. Så historisk set er dette en ung vej. Den kom kun, fordi vi tabte Sønderjylland, og Kloppenborg valgte at bygge det hus her.

Charlotte Thomsen

Skole, Kultur & Fritid

Ring til os

Bemærk

Når du sender Digital Post til os, bliver du bedt om at bruge MitID. På den måde bliver beskeden sendt sikkert, og du kan skrive dine personlige oplysninger, f.eks. dit CPR-nummer.

Denne side er printet den 22-07-2024 17.03

Ophavsretten tilhører Vejen Kommune.

Informationer må alene anvendes til eget ikke-kommercielt brug.

Vejen Kommune
Rådhuspassagen 3
6600 Vejen

Telefon: +45 79 96 50 00

Links