Skip til hoved indholdet

Ladelund Landbrugsskole

Ladelund Landbrugsskole udbød den første teoretiske uddannelse for mejerister og havde stor betydning for mejeribranchen.

I 1879 fik lokalområdet en landbrugsskole med særligt fokus på mejeribruget, da Niels Pedersen oprettede Ladelund Landbrugsskole. Der blev startet et mejeri, som i 1880 blev til et moderne centrifugemejeri. Mejeriet udviklede sig til at blive et populært lærested, som sendte mejerister ud til velbetalte jobs.

Eleverne var mænd og kvinder, som havde praktisk erfaring og et solidt kendskab til landbrug. Undervisningen byggede på folkehøjskolens idégrundlag, men det var de faglige fag, som havde højeste prioritet.


Ladelund Landbrugsskole. Foto: Vejen Lokalarkiv.

Skolen fik stor betydning for dansk mejeribrug, da det var her, man oprettede landets første teoretiske uddannelse for mejerister i 1887. Her blev rammerne for mejeristernes uddannelse i de efterfølgende 75 år dannet.

Mejeriskolen lukkede i 1972, men Ladelund Landbrugsskole fungerede indtil 1999, hvor man valgte at lukke skolen. I dag er Landbrugsskolen lavet om til en efterskole, som ikke har noget med landbrug at gøre.

Kilder:
Linda Klitmøller. "Niels Pedersen og dansk mejeribrug i 1880'erne". Mark og Montre. 2005, side 59-75. Kopi kan fås gennem bibliotek.dk.

Linda Klitmøller. 2008. Som en skorsten. Mejeribrugets uddannelser i Danmark 1837-1972. Landbohistorisk Selskab.
Jørgen Burchardt. 2005. Da ost blev for alle: 100 års udvikling set fra Brørup Mejeri. Egnsmuseet på Sønderskov og Forlaget Kulturbøger.

 

Charlotte Thomsen

Skole, Kultur & Fritid

Ring til os

Bemærk

Når du sender Digital Post til os, bliver du bedt om at bruge MitID. På den måde bliver beskeden sendt sikkert, og du kan skrive dine personlige oplysninger, f.eks. dit CPR-nummer.

Denne side er printet den 22-07-2024 15.56

Ophavsretten tilhører Vejen Kommune.

Informationer må alene anvendes til eget ikke-kommercielt brug.

Vejen Kommune
Rådhuspassagen 3
6600 Vejen

Telefon: +45 79 96 50 00

Links