Bibliotekerne i Holsted

Holsted Stationsby

I 1921 blev Holsted St. og omegns biblioteksforening stiftet, der blev samlet penge ind og lavet en aftale om at sende en lærer på kursus på biblioteksskolen. De ønskede et bibliotek, men det måtte vente, da en tør sommer gjorde det nødvendigt med et nyt vandværk, og forberedelser til bygningen af Sct. Peders kirke gik i gang. Der blev lavet en filial på Stationsskolen, hvor det lå indtil 1935, hvor der kom gang i planerne om et bibliotek. I 1936 åbnede biblioteket i Stationsbyen.

Holsted by

I Holsted by stiftede de Holsted Kommunes bibliotekforening dagen efter stationsbyen stiftede deres. De oprettede bibliotek i to centrale lokaler i byen, og de rejste nok penge til at sikre driften af biblioteket mange år frem i tiden.

Et bibliotek krævede dengang en stor personlig indsats og engagerede borgere. Bibliotekarlønnen var dårlig, foreningsarbejdet ulønnet, og der skulle medlemsbidrag og andre bidragydere til foruden statsstøtten for at få det til at løbe rundt.

Kommunal opgave

I 1964 blev det kommunens ansvar at drive bibliotek, og begge biblioteker fik tidssvarende lokaler. Nu skulle bibliotekerne også ledes af en faguddannet bibliotekar og holde åbent mindst 20 timer om ugen. Et nyt bibliotek åbnede i 1978 midt mellem de to byer. I dag ligger biblioteket i Holsted i Medius - stadig midt mellem byen og stationsbyen.

Kilder:
Biblioteksvæsen af Anne Fink. Fra Bogen Lokalhistorisk Arkiv for Holsted Kommune 1972-1982.
Biblioteksvæsenet af Jørgen Printz Steinicke. Fra bogen Mellem Kongeåen og Holmeå - Holsted Kommunes historie fra 1970-1996