Skip til hoved indholdet
    Hjem Historie Det gamle landbrugssamfund Gamle hovedgårde Grevens Fejde og reformationen

Grevens Fejde og reformationen

Grevens Fejde i 1534-36 var en krig mellem adelen og borgere og bønder, som adelen kom styrket ud af. I 1536 blev danskerne protestanter.

Starten af 1500-tallet indtil reformationen regnes som en del af middelalderen. I 1534-36 var der krig i Danmark: man manglede en konge efter Frederik den Førstes død i 1533. Hans ældste søn, hertug Christian af Slesvig-Holsten, var erklæret tilhænger af det protestantiske opgør med den katolske kirke. Det gav naturligvis modstandere blandt de katolske bisper, der skulle være med til at vælge en konge. En anden mulighed var Christian den Anden, som var blevet fængslet af Frederik den Første i 1532. Han var byboernes og bøndernes favorit.

Magtkampen medførte krig med adelen på den ene side og borgere og bønder på den anden. Det kaldes Grevens Fejde, som adelen vandt. Hertug Christian blev til Christian den Tredje og gennemførte i 1536 reformationen, hvor danskerne gik fra at være katolikker til protestanter. Hermed blev kirken styret af kongen og var ikke længere den magtfaktor, den havde været i middelalderen. Adelen gik også styrket ud af krigen, og perioden fra 1536 til 1660 kaldes også adelsvælden.

Kilde: danmarkshistorien.dk

Charlotte Thomsen

Skole, Kultur & Fritid

Ring til os

Bemærk

Når du sender Digital Post til os, bliver du bedt om at bruge MitID. På den måde bliver beskeden sendt sikkert, og du kan skrive dine personlige oplysninger, f.eks. dit CPR-nummer.

Denne side er printet den 25-06-2024 13.10

Ophavsretten tilhører Vejen Kommune.

Informationer må alene anvendes til eget ikke-kommercielt brug.

Vejen Kommune
Rådhuspassagen 3
6600 Vejen

Telefon: +45 79 96 50 00

Links