Skip til hoved indholdet
    Hjem Historie Sønderjylland på tyske hænder

Sønderjylland på tyske hænder

I 1864 mistede Danmark hertugdømmerne Slesvig, Holsten og Lauenborg og dermed 40 procent af landets størrelse. 

De dansksindede i Nordslesvig kom under pres i perioden 1864-1920, da de var under preussisk styre. Det blev indført, at der kun måtte tales tysk i skolerne, og man kunne ikke uden videre samles og synge danske sange. Nordslesvigerne skulle fortyskes gennem strikse regler og tilflyttere sydfra i Tyskland.

Krigen 1864

Hertugdømmerne Slesvig, Holsten og Lauenborg havde den danske konge som hertug. Holsten og Lauenborg var med i det Det tyske Forbund, og det sydlige Slesvig ønskede også at indgå i dette frem for i kongeriget Danmark.

Med novemberforfatningen 1863 lavede den danske regering en fællesforfatning for kongeriget og Slesvig. Som reaktion herpå rykkede preussiske og østrigske tropper ind i Lauenborg og Holsten og efterfølgende Slesvig i starten af 1864. Danskerne måtte hurtigt opgive at holde Dannevirke og rykkede i bidende kulde tilbage mod Flensborg.

Dybbøl var af strategisk betydning for begge sider, og kampene endte med dansk nederlag. I april indledtes fredsforhandlinger, der brød sammen, da Danmark stod fast på en grænse ved Dannevirke.

I juni udløb våbenhvilen; krigen brød ud igen, og Als måtte opgives. Hele Jylland blev besat, og danskerne måtte erkende nederlaget. Fredsaftalen blev underskrevet i oktober, og Danmark mistede Slesvig, Holsten og Lauenborg; to femtedele af landets størrelse. Hermed var også de dansksindede nordslesvigere en del af Det tyske Forbund.

Kilde:
danmarkshistorien.dk.
Se Museum Sønderjyllands video Tysk sejrsfest på Dybbøl 1914 i anledning af 50-året for sejren i 1864

Charlotte Thomsen

Skole, Kultur & Fritid

Ring til os

Bemærk

Når du sender Digital Post til os, bliver du bedt om at bruge MitID. På den måde bliver beskeden sendt sikkert, og du kan skrive dine personlige oplysninger, f.eks. dit CPR-nummer.

Denne side er printet den 14-09-2024 04.11

Ophavsretten tilhører Vejen Kommune.

Informationer må alene anvendes til eget ikke-kommercielt brug.

Vejen Kommune
Rådhuspassagen 3
6600 Vejen

Telefon: +45 79 96 50 00

Links