Gudmund Lervad

Gudmund Lervad (1904-1988) var søn af en lærer på husflidsskolen i Askov og voksede op i et hjem, hvor håndværket var en levende del af dagligdagen. Han blev uddannet møbelsnedker og rejste i 1920'erne rundt i Europa. Han giftede sig i 1936 med datteren af maleren Jens Nielsen, der havde været leder af friskolen Brejdablik i Vejen.

Lervad debuterede som kunstner i 1930'erne og blev taget godt imod af samtiden. Hans billeder var ofte abstrakte og eksperimenterende. Han forsøgte sig med forskellige stile, og hans udtryk udviklede sig over tid. En periode brugte han enkle, stærke farveflader, så bløde og organiske former, andre gange malede han mere præcist og ekspressivt.

Sidst i 1930'erne var stilen surrealistisk og drømmende, mens Lervad i 1940'erne havde genkendelige hverdagssituationer som motiv. Efter 1946 ændrede stilen igen karakter og blev mere dynamisk.

Rebel og original

Han boede nogle år i 1940'erne i Hytten i Vejen, hvor Niels Hansen Jacobsen tidligere havde boet. Fra 1949 og til sin død i 1988 boede han i Villa Ly i Borgergade i Vejen.

Han fulgte sit eget hoved og ikke samfundets normer; han var en rebel og kommunist. Han skrev konsekvent kun med små bogstaver. I sine sidste år var han et iøjefaldende element i bybilledet, når han cyklede af sted iført blåt termotøj og med sit flagrende orangefarvede hår.

Kilde: Teresa Nielsen. 2004. rebellen - maleren gudmund lervad. Kataloget fås på Vejen Kunstmuseum.