Klelund Plantage

Klelund Plantage, som i dag hedder Klelund Dyrehave, har en lang historie bag sig. Stendysser og gravhøje inde i plantagen og lige i nærheden vidner om, at området har været beboet helt tilbage i jægerstenalderen og ældre bondestenalder for 4-5000 år siden. Indtil 1868 boede her bønder, som efter bedste evne prøvede at dyrke den sandede jord med heden som nabo.

I 1868 overtog den daværende kroejer i Hovborg, Johan Christoffer Steinmeier Sørensen, heden og begyndte at plante den til. Det var dog først i 1875, da Dalgas og F.C. Moltke med følge kom til egnen, at der for alvor kom gang i tilplantningen. Mens de fleste jyske plantager er tilplantet i firkanter, så gik Moltke ind for at plante i trekanter adskilt af skovveje, der mødtes i fem- og syvkantede stjerner. I Klelund mødes syv skovveje i et fælles centrum.

Dyrehave

I 1919 blev plantagen solgt til en af tidens gullaschbaroner, og han opførte et træslot, som officielt blev kaldt "Villa Klelund". Efterfølgende skiftede plantagen hænder nogle gange, inden den i 2005 blev overtaget af LEGO-arvingen Sofie Kirk Kiær Kristiansen og Christopher Kiær Thomsen. Parret har bygget bolig i skoven, og i dag er plantagen lavet om til en dyrehave, hvor der er et mangfoldigt dyreliv med blandt andet kronvildt.

Som andre private skove er Klelund Dyrehave åben for folk, der ønsker at nyde naturen. Ideen er, at alle skal kunne få noget med hjem fra besøget, hvad enten man er interesseret i jagt, fugle, naturen eller noget helt fjerde.

Klelund Dyrehave
Klelund Dyrehave. Foto: Fotoklubben ISO6600

Kilde:
klelund.dk
hovborg.net