Skip til hoved indholdet

Knud Pedersen om den tyske tid

Knud Pedersen gik i skole i Lintrup i starten af 1900-tallet, da Sønderjylland stadig var på tyske hænder. Det var hårde tider, både i klasselokalet og på hjemmefronten under Første Verdenskrig.

I 1902 blev Knud Pedersen født på Årup Hede. Han flyttede senere til Lintrup, hvor han gik i skole. Undervisningen foregik på tysk på nær to religionstimer, der foregik på dansk. Om sommeren gik de i skole klokken 7-12, så de kunne hjælpe til derhjemme bagefter. Om vinteren var der ikke så meget arbejde på gårdene, og så gik de i skole fra klokken 8-15.

Hård disciplin

Der blev holdt en streng disciplin i skolen; når frikvarteret var ovre, klappede læreren tre gange i hænderne og kommanderede på tysk eleverne ind. De stillede sig på række to og to med pigerne først. Læreren var ikke bleg for at svinge spanskrøret, hvis en elev var lidt langsom til at stille sig op eller hvis de ikke stod ret. To og to gik de så ind og stillede sig ved deres pladser og fik så kommandoen "sæt jer" og dernæst "fold hænderne". Når de så var blevet anbragt i den rette stilling med blikket stift rettet ind i nakken på eleven foran, kunne undervisningen gå i gang.

For at eleverne ikke skulle kigge ud på vejen og lade tankerne flyve, var bunden af vinduerne gjort hvide. Omkring 50 elever gik på skolen, som brændte i 1913. Derefter flyttede de til en anden skole i Lintrup, hvor én lærer skulle holde styr på 80 elever i et klasselokale. Læreren var meget streng, og forrest sad de bedste elever, mens de dårligste elever var henvist til de bagerste rækker. Kunne en elev ikke følge med, måtte han eller hun rykke en klasse ned og gå året om.

Første Verdenskrig derhjemme

Første Verdenskrig brød ud i 1914 og sendte mændene af sted i krig. Det var svært for familier på en gård med små børn, hvor kvinden pludselig selv stod med alt arbejdet. Så måtte de store drenge hjælpe til og passe markerne med heste, og det hjalp Knud også med. En anden opgave som de store drenge skulle lave var at plante træer og grave en rand rundt om skolen. Det fik de en time til hver dag, og de skulle arbejde to og to med det. De skulle også plukke brændenælder, som blev lavet til tøj.

I 1920 var Knud blandt dem, der fandt den sten, der blev til Genforeningsstenen i Lintrup. Den lå på en mark lige uden for byen. Han var elev på Askov Højskole to gange og blev cykelsmed og radioreparatør i Lintrup.

Kilde: Skrevet på baggrund af elevmapper (8. klasse i 1979/80) fra Rødding Skole. Mapperne er udlånt af deres lærer Else Schjødt Koch.

Charlotte Thomsen

Skole, Kultur & Fritid

Ring til os

Bemærk

Når du sender Digital Post til os, bliver du bedt om at bruge MitID. På den måde bliver beskeden sendt sikkert, og du kan skrive dine personlige oplysninger, f.eks. dit CPR-nummer.

Denne side er printet den 11-10-2024 23.58

Ophavsretten tilhører Vejen Kommune.

Informationer må alene anvendes til eget ikke-kommercielt brug.

Vejen Kommune
Rådhuspassagen 3
6600 Vejen

Telefon: +45 79 96 50 00

Links