Øjenvidneberetning fra Genforeningen 1920
Thora Madsen var i sommeren 1920 elev på Skibelund Efterskole og oplevede festdagene i juli 1920 i Bevtoft, Haderslev og Skibelund Krat. Kongefamilien skulle have været forbi efterskolen efter besøget i Skibelund Krat, men det blev efterskoleeleverne til deres skuffelse snydt for. Her er Thora Madsens beretning.
I sommeren 1920 var jeg elev på Skibelund Efterskole, som ligger lige nord for den gamle Kongeågrænse, og derfor var jeg så heldig at komme til at opleve festlighederne omkring genforeningen på allernærmeste hold.
Den 6. juli fik vi at vide, at selve genforeningen skulle finde sted den 9. juli, så skolen havde besluttet, at alle eleverne skulle have ferie i en uge, så de kunne være sammen med familie i festdagene.
Nu kunne jeg jo godt være rejst hjem til mit hjem i Faster, men min veninde Bertha, som var fra Bevtoft, inviterede mig med hjem til sin familie, og denne invitation tog jeg glad imod.
Pigeholdet på Skibelund Efterskole sommeren 1920. I forreste række fra venstre sidder Thora Madsen fra Faster ved Skjern. I bageste række til venstre, halvt siddende ses Thoras veninde Bertha Petersen (gift Ladegaard) fra Bevtoft.
Fejring i Bevtoft
Den næste morgen var vi så en flok piger, der startede cyklerne og begyndte turen mod Bevtoft, hvor vi skulle være med til festlighederne den 9. juli. Det blev en festlig tur med mange sjove oplevelser - og med både sol og regn.
Fredag morgen vågnede vi op nede hos Berthas forældre, og der var feststemning straks fra morgenstunden. Alle var festklædte, og der var gæster til morgenkaffe i lysthuset. Sangbøgerne kom frem, og der blev sunget af hjertens lyst.
Efter middagen gik alle i kirke, og selvom det nu var blevet øsende regnvejr, så var det en smuk tur gennem den festklædte by. Alle vegne var Dannebrog hejst.
Også i kirken var smuk pyntet. Det var pastor Kock fra Odense, der prædikede, og jeg husker, at det var en god prædiken, og at han bl.a. mindedes de, som var faldet under krigen. Der var en mindetavle for dem i kirken. Der var også barnedåb.
Uden for øste vandet stadig ned, så den planlagte friluftsfest måtte aflyses. Festen blev flyttet til forsamlingshuset, hvor der så var fest for børnene om eftermiddagen og for de voksne om aftenen. Om aftenen var forsamlingshuset fyldt til sidste plads, og der blev holdt mange taler, og selvfølgelig sunget et utal af sange. Bevtoft sangforening var mødt op og underholdt os med vores dejlige fædrelandssange.
Senere gik turen op på en mark, hvor der blev tændt bål og brændt raketter af. Den tyske ørn, som havde "prydet" grænseovergangen blev under hurraråb og klapsalver brændt af på bålet.
Kongen besøger Haderslev
Lørdag skulle kongen komme til Haderslev, og det skulle vi selvfølgelig overvære, så der blev spændt for jumben, og vi fik en dejlig køretur til byen.
Også i Haderslev var der pyntet op til fest, jeg tror ikke, at jeg så et eneste hus, hvor der ikke var pyntet op med blomster og flag. Der kan ikke have været mange tyskere i den by.
Der var masser af æresporte og guirlander, og langs med gaderne stod der piger med blomstersmykkede kurve og røde bånd, og drengene havde flag.
Da vi endelig havde fundet staldplads til vores hest - det var svært, for alt var optaget - gik vi om i den gade, som kongen ville komme ad, men selvom det var en hel time før tiden, så var der allerede stopfyldt med mennesker. Vi var dog så heldige, at Berthas forældre kendte en familie, som boede på denne gade, og fra deres altan havde vi en fin udsigt.
Endelig kl. 11.30 kom de kongelige. Kongen var til hest, medens dronningen, prinserne og prinsesserne samt hoffolkene var kørende i fine vogne pyntet med blomster og flag. Der var også en mængde fine herrer med høje sorte hatte, og der var mange faner og hvidklædte piger med deres blomsterbuketter. Det syn glemmer jeg aldrig.
Kl. 14.30 var vi nede i havnen for at se når kongen sejlede afsted ombord på kongeskibet. Der blev nationalsangen sunget, og kongen holdt en tale til os ude fra skibet, men det var svært at høre, hvad han sagde.
Vi blev i Haderslev til hen på søndagen, hvorefter vi tog tilbage til Bevtoft.
Kongen besøger Skibelund Krat
I Bevtoft nød vi nogle dejlige feriedage, men om onsdagen skulle vi tilbage til Skibelund, for om torsdagen ville kongen besøge skolen for bl.a. at afsløre en mindesten, så vi elever skulle være med til at pynte op og gøre dagen festlig.
Kl. 14.00 skulle vi være klar oppe på festpladsen iført vort fineste tøj, men vi kom til at vente længe, for kongen var 1 1/2 time forsinket. Da han endelig kom var klokken 16.30 og vi var godt sultne.
Der var bygget en tribune, hvor kongefamilien skulle sidde. Minister J. Appel fra Askov holdt festtalen, hvorefter kongen talte, og så sang vi "I Danmark er jeg født".
Nu skulle mindestenen så afsløres, men det fik vi desværre ikke tid til at overvære, for vi elever skulle være klar nede i skolens festsal, hvor vi skulle synge når de kongelige kom.
Kongefamilien kørte dog med det samme igen på grund af forsinkelsen, så I kan sikkert forestille jer vores store skuffelse. Der stod vi med en smuk pyntet sal, vores sang og blomsterbuketter, som skulle have være overrakt dronningen. Dagen sluttede med leg i salen.
Sådan oplevede jeg en ferie ned nede i det genvundne Sønderjylland. En oplevelse jeg aldrig glemmer.
Kilde: Thora Madsen i en afskrift fra Mogens Ladegaard, søn af den omtalte Bertha (Ladegaard, født Petersen).
Note: Genforeningsstenen i Skibelund Krat blev indviet 15. juli 1920 med tilstedeværelse af kongen og dronningen.
Charlotte Thomsen
Skole, Kultur & Fritid
Ring til os
Bemærk
Når du sender Digital Post til os, bliver du bedt om at bruge MitID. På den måde bliver beskeden sendt sikkert, og du kan skrive dine personlige oplysninger, f.eks. dit CPR-nummer.Ophavsretten tilhører Vejen Kommune.
Informationer må alene anvendes til eget ikke-kommercielt brug.