Skip til hoved indholdet

Stavnsbåndet

Stavnsbåndet eksisterede fra 1733 til 1788 og bandt drenge og mænd af bondestanden mellem 4 og 40 år til det gods, hvor de hørte hjemme. De kunne kun flytte med godsejerens tilladelse.

Formålet med stavnsbåndet var at sikre det krævede antal landsoldater og fæstere til fæstegårdene.

Stavnsbåndets ophævelse i 1788 er den mest kendte af de landboreformer, der fandt sted i sidste halvdel af 1700-tallet og i starten af 1800-tallet. Udskiftningen udgjorde også en stor ændring i landbruget: En forordning fra 1781 betød, at en lodsejer kunne kræve, at de jorde, han havde i fællesskab med andre blev udskiftet, så hans jord blev samlet ét sted. Fæstegårde, der havde ligget samlet i landsbyer blev nu udskiftet til særeje og flyttet ud i det åbne land, hvor de kunne ligge ved gårdens jord.

Kilder: Læs mere om stavnsbånd på danmarkshistorien.dk.
Læs mere om stavnsbånd og udskiftning i bogen Peter Christensen m.fl. (red). 2006. Folding Sogn i fortid og nutid, som kan lånes på vejenbibliotek.dk.

Charlotte Thomsen

Skole, Kultur & Fritid

Ring til os

Bemærk

Når du sender Digital Post til os, bliver du bedt om at bruge MitID. På den måde bliver beskeden sendt sikkert, og du kan skrive dine personlige oplysninger, f.eks. dit CPR-nummer.

Denne side er printet den 22-11-2024 21.20

Ophavsretten tilhører Vejen Kommune.

Informationer må alene anvendes til eget ikke-kommercielt brug.

Vejen Kommune
Rådhuspassagen 3
6600 Vejen

Telefon: +45 79 96 50 00

Links