Gendarm Mikkelsen på smuglerjagt

En kvinde havde sin daglige gang på toldstedet, hvor gendarm Mikkelsen arbejdede. Smugle kunne hun nok også, tænkte Mikkelsen. Hun kom hver dag ved samme tid, og der var noget muggent ved det, syntes han. "A ve' byde dæ på en punch", sagde han. De gik ind i kroen og bestilte en punch. Hun blev placeret ved kakkelovnen, og der var dejligt varmt.

Der skete ikke rigtigt noget. Mikkelsen gav så en punch til. Da hun så havde fået punch nummer to, begyndte det at dryppe. Det viste sig, at det var smør, hun smuglede. Hun sad jo tæt ved kakkelovnen, så det smeltede. "No må do gå hjem og få now rent tøj på og så få lave' om på det smugleri", formanede Mikkelsen.

Sæbe i kakkelovnen

Der gik en postvogn over grænsen. Hen på efteråret kom Mikkelsen ind i postvognen og spurgte: "Kan I virkelig holde ud at arbejde i sådan en kulde?" "Ja, det er ikke for godt, men vi må jo prøve at få det bedste ud af det. Men det er ikke sjovt, da," lød svaret. "Hvorfor fyrer I så ikke?" "Æ kakkelovn er gawn i stykke', den duwe æt," fik han at vide.

Så gik han hen til kakkelovnen og tog alt det sæbe ud, som var inde i kakkelovnen. "Nå, for det første, så kan I fyre nu, og for det andet, så må I finde på noget andet næste gang".
Mikkelsen afslørede smuglerne og konfiskerede smuglervarerne, men ellers fik de ikke nogen straf.

Kilde: Erik Larsen, Skodborghus.