Skip til hoved indholdet

Våbenstilstanden 11. november 1918

Den 11. november kl. 11 1918 trådte våbenhvilen på Vestfronten i kraft, og krigshandlingerne stoppede. Første Verdenskrig var ovre efter helt uhyrlige tab af menneskeliv.

Våbenstilstanden

I den ellevte time på den ellevte dag i den ellevte måned i 1918 trådte våbenstilstanden i kraft. Klokken fem om morgenen havde et hårdt presset og svækket Tyskland underskrevet våbenstilstandsaftalen i en togvogn i Compiègne i Frankrig. Forud havde parterne forhandlet i tre dage, før den tyske regering gav sine forhandlere ordre til at indgå en aftale uanset betingelserne. I Berlin var folk på gaden for at protestere over den alvorlige fødevaremangel.

Krigshandlingerne foregik helt op til våbenstilstanden, og mange døde mellem aftalen var underskrevet og våbenstilstanden trådte i kraft. Nyheden om våbenstilstanden nåede de europæiske hovedstæder før den nåede til frontlinjerne, og i byerne fejrede man, mens kampene stadig foregik.

På Østfronten havde Tyskland reelt vundet krigen tidligere, og der blev indgået våbenhvile i december 1917 og fredsaftaler i foråret 1918. På den italienske front blev der indgået våbenhvile fra 4. november 1918. Vestfronten var den vigtigste front, og da de nedlagde våbnene her, var Første Verdenskrig ovre.

Efter våbenstilstanden

Det var hårde betingelser, Tyskland måtte acceptere; de skulle afstå store dele af Tyskland. Krigsmateriellet skulle de udlevere til de allierede. Fredsaftalen blev underskrevet på Versailles 28. juni 1919 på årsdagen for drabet på ærkehertug Franz Ferdinand i Sarajevo, som startede krigen.

Europakortet blev dramatisk forandret efter Tysklands nederlag. Nogle steder var der afstemning om de nye grænser, som det var tilfældet mellem Nord- og Mellemslesvig i 1920. Her blev der taget hensyn til flertallets tilhørsforhold, og grænset draget på demokratisk vis.

Mange steder mindes de faldne i Første Verdenskrig på dagen for våbenstilstanden, 11. november klokken 11.

249 mænd fra sognene i gamle Rødding Kommune døde i Første Verdenskrig.

Mindesten for deltagerne fra Rødding Sogn, som ikke vendte tilbage fra Første Verdenskrig.

Kilder:
denstoredanske.dk
denstorekrig1914-1918.dk
history.com
historylearningsite.co.uk

Samt oplysninger fra siden Sønderjyder i Første Verdenskrig på denne hjemmeside.

Charlotte Thomsen

Skole, Kultur & Fritid

Ring til os

Bemærk

Når du sender Digital Post til os, bliver du bedt om at bruge MitID. På den måde bliver beskeden sendt sikkert, og du kan skrive dine personlige oplysninger, f.eks. dit CPR-nummer.

Denne side er printet den 11-10-2024 23.57

Ophavsretten tilhører Vejen Kommune.

Informationer må alene anvendes til eget ikke-kommercielt brug.

Vejen Kommune
Rådhuspassagen 3
6600 Vejen

Telefon: +45 79 96 50 00

Links